Прело у Библиотеци

нов 24, 2023

У организацији Народне библиотеке Осечина, у четвртак 23. новембра одржано је 11. по реду „Прело“. Прела су традиционална српска окупљања која су некад била веома важна за заједницу у циљу неговања културне баштине. Народна библиотека Осечина се потрудила да на аутентичан начин прикаже како су прела изгледала некада, сваки детаљ је пажљиво  осмишљен како би учесници и посетиоци доживели богаство традиционалне српске културе.

Програм овогодишњег прела подржале су: преље из Малог Зворника са директорком Библиотеке „17. септембар“ Славојком Спасеновић,  удружење „Вила Љубовија“ са председницом Смиљаном Петровић. Први пут са нама била је учитељица Славица Коловић  из села Коренита са својим сарадницима, која је ове године први пут организовала „Прело у Коренити“, затим, преље и учесници прела са територије града Ваљева. На прелу су биле наше преље које се  окупљају око пројекта Центра за социјални рад „У сусрет потребама старих “ на челу са председницом Цаном Живановић, први пут са нама, као учеснице прела су биле и даме које се окупљају око рекаеативне групе КУД-а „Браћа Недић“ са кореографом Пеђом Станисављевић, које су наступале и биле део наше лепе сцене. Неизоставни део прела су били домаћини, даме које гравитирају ка Пецкој и Удружењу пензионера са председникoм Ђуром Марковићем и наше драге преље са територије наше општине које индивидуално учествују.

Овогодишње прело медијски су пратили: Филмска продукција 3 Д из Брезовица Добрила и Милан Пантелић и фотограф Милош Обрадиновић.
У програму су учествовали  ученици ОВЦ „Браћа Недић“ смер кувар -посластичар са својим професором Ненадом Иконићем, затим ученици драмско – рецитаторске секције ОШ „Војвода Мишић“ Пецка са професорком српскг језика и књижевности Аном Јокић. Најмлађи учесници прела су били предшколци ППГ „Лане“ у Пецкој са својом васпитачицом Аном Скорић Младеновић. Домаћини, КУД „Младост“ Пецка са кореографом Проком Медуловићем наступлили су са „Играма из Подгорине“.

Програм Прела је подржао и Милош Јевтић доајен српског новинарста и аутор едиције „Одговори“.

Туристичку понуду гостима је представила наша ТО „Подгорина“ и Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић – Бавле“ из Бање Ковиљаче.
Програмом прела успешно је реализовано такмичење у предењу у коме је учествовало 36 преља. Комисију су сачињавали: Марица Лукић, председница комисије, колегиница из Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника и чланови комисије: Смиља Петровић, председница удружења „Вила“ Љубовија и Станица Живановић, председница удружења жена „У сусрет потребама старих“ Осечина.

Наградили смо прељу која је највише опрела, а то је Александра Јовановић, најтање предиво је било код Росе Јањић, најстарија преља је Ђорђевић Вида, најмлађа преља била је Тијана Грујичић (2009.год.), најлепша преслица на прелу била је код Симић Раде.

Додељене су и специјалне награде и то за групу деце, најмлађе учеснике на прелу, а то су ППГ „Лане“ Пецка, специјалну награду за очување вештине предења кудеље припала је Лепосави Косанић, док је титулу за учешће на прелу (11 година у континитуту) понела Коса Ивковић.

  1. прело у Пецкој у организацији Народне библиотеке Осечина , било је успешно организовано и привукло је велики број учесника и посетилаца. Ова манифестација је пружила прилику за очување традиције, промоцију културе и књига, као и за дружење међу мештанима и посетиоцима. По нашој процени прело је испратило преко 300 посетилаца.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja