Свечано отворена изложба „Запис – свето дрво Шумадије“

сеп 13, 2023

У четвртак, 31. августа 2023. године у Галерији Библиотеке у суорганизацији Издвојеног одељења Народног музеја Ваљево у Осечини и Народне библиотеке Осечина, а у оквиру јединствене прославе српског шљиварства, традиционалне манифестације која се одржава већ осамнаест година за редом, свечано је отворена изложба „Запис – свето дрво Шумадије“, аутора Наташе Николић, музејског саветника из Народног музеја Крагујевац. Изложбу је отворила ауторка, а на почетку програма добродошлицу  поетском ниском бисера о Осечини и шљиви упутио је, на Ђорђе Васиљевић, рецитатор и некадашњи ученик школе глуме.  На саксофону програм је употпунио Реља Ђермановић из Ваљева, одличан ученик 6. разреда ОШ „Андра Савчић“ и 4. разред Музицке школе „Живорад Грбић“ у класи професора Александра Стајића, одсек саксофон. Иако  још увек почетник, свој таленат и предани рад потврдио је учешћем на на  Јазз фесту, распеваној Гимназији и многобројним манифестацијама у својој школи.

У центру је комплекс обичаја везаних за заветину и литије, а далеким пореклом потиче од  старословенских веровања у богове шума, које је хришћанство инкорпорирало у православне обреде. У скоро сваком српском селу некада је постојало дрво које се називало светилиштем и било је централно место на ком су се људи окупљали.

Публика, ће до краја месеца имати прилику да се, кроз изложбу који чини 18 паноа и пратећи каталог, упозна са основним појмовима: запис као култно дрво са нарочитим својствима, освећено и обележено крстом; запис као заштитник насеља, усева, људи и стоке;  место крштења, венчања и причешћивања; обредно место приликом прославе заветина и литија;  забрана њиховог одржавања; запис као место повратка традицији;  обичајна пракса прилагођена савременом начину живота и  трансформација обичаја.

Традиције се мењају али веровање у моћ култног дрвећа треба чувати, неговати и предати наредним генерацијама, као важан сегмент културног идентитета становништва централне Шумадије.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja