Завичајна збирка обогаћана је публикацијом „Roadmap on CeOS in the Balkans” чији је коаутор др Александра Тртовац

јан 30, 2024

Др Наташа Дакић и наша др Александра Тртовац из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда ауторкје су публикације  која садржи смернице за примену ЦеОС принципа у земљама Западног Балкана под називом „Roadmap on CeOS in the Balkans“, која је данас стигла на адресу наше установе.

Пубилкација је настала као резултат активности на Ce OS SE Project  – Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Кnowledge Hubs (Подршка грађана принципима отворене науке у високом образовању у земљама Југоисточне Европе).

Пројекат Ce OS SE припада породици Ерасмус+ пројеката који координира Асоцијација европских истраживачких библиотека – ЛИБЕР. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду један је од партнера у поменутом пројекту и носилац четвртог програмског пакета у оквиру кога је и настао овај документ.

Смернице се заснивају на сазнањима земаља Западног Балкана и њиховог приступа примени отворене и грађанске науке. Обухватају искуства из осам земаља: Србије, Хрватске, Грчке, Бугарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Kипра, који је укључен у анализу иако није део Балкана.

Захваљујемо се драгим колегиницама Наташи и земљакињи Александри на дару и желимо им пуно успеха у даљем раду!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja