ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

мар 3, 2021

Актив наставника српског језика ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке у сарадњи са Активом учитеља и Библиотеком Осечина обележио је Међународни дан матерњег језика, који се у целом свету обележава 21. фебруара, као дан сећања на студенте у Даки, који су на овај дан 1952. године, страдали зато што су се побунили, јер њихов језик није проглашен за званични језик.

Због познате епидемиолошке ситуације, ове године смо овај дан прилагодили постојећим важећим мерама против заразне болести Covid-19.

Заједничким снагама организовали смо тематски дан: „Волимо свој језик“, у оквиру ког смо урадили четири радионице: Чувајмо наше речи, Пиши правилно, Негуј своје писмо, Звуци мога језика.

Радионицу „Чувај своје речи“, ученици седмог и осмог разреда урадили су са својим наставницама у Издвојеном одељењу Библиотеке Осечина у Пецкој. Користећи широм отворена врата библиотеке, богат библиотечки фонд и дивни амбијент библиотеке ученици су успешно урадили задатке, чији резултат су представили на паноу који је изложен у библиотеци. Поред тога, део радионице „Звуци мога језика“ снимљен је у библиотеци. Поштујући све прописане мере, успели смо да уприличимо својеврсно истраживачко дружење у библиотеци, а све смо улепшали читањем најлепших цитата о српском језику као и навођењем најзанимњивијих чињеница о нашем језику,  али и о другим светским језицима.

Остале радионице ученици су урадили у школи и школској библиотеци са својим учитељицама и наставницама у оквиру часова српског језика. Истраживали смо, учили, успели да побудимо знатижељу и забавимо се. На данашњи дан само смо још једном истакли оно на шта указујемо свакога часа – значај сопственог језика и писма немерљив је!

Покушали смо да за сваки појам где је то могуће пронађемо нашу, српску реч, забележили смо најчешће правописне грешке, пронашли смо најлепше мисли о српском језику,  истакли најзанимњивије чињенице, писали смо нашим писмом, уживали у лепоти и звуку матерљег језика.

Резултати рада свих радионица представљени су кроз ученичке радове. Најкреативније радове урадили су ученици четвртог разреда, као и Василије Ерић, први разред; Ђорђе Ђермановић, други разред; Дуња Дамњановић, трећи разред, Катарина Обрадовић, пети разред; Владислав Марковић, шести разред; Николина Тадић, шести разред. Њихови радови изложени су у Издвојеном одељењу Библиотеке Осечина у Пецкој.

Остали вредни и креативни радови су изложени у холу ОШ „Војвода Мишић“.

Посебно хвала, деци на изузетном ентузијазму. Велико хвала, Активу учитеља и Библиотеци Осечина на дивној сарадњи. Учинили смо сви заједно, овај за све нас посебан дан, креативним и радосним, испуњен радом и позитивном атмосфером у којој дочекујемо и 28. фебруар, Национали дан књиге и библиотеке, када ћемо говорити о значају читања.

Актив наставника српског језика

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja