ПОШТЕЊЕ И ПОВЕРЕЊЕ ЖИВЕ У ВОДЕНИЦИ

апр 1, 2022

У недељу, 20. марта 2022. у свечаној сали ОШ „Живојин Мишић“ у Пецкој, пред бројном публиким представљена је књига воденичара Драгана Живановића „Поверење и поштење живе у воденици“, а потом приказан филм Љубише Милутиновића „Драган из Ћедине воденице“.

Воденичар Драган Живановић из Причевића је по свом поштењу постао чувен како у Србији, тако и у иностранству. Много је новинских текстова и телевизиских прилога, извештаја и емисија посвећено овом великом човеку. За свој рад и залагање за цео наш крај добио је награду града Ваљева у области „Чување и неговање традиције ваљевског краја“ за 2018. годину.

Од 2007. године Ђедина воденица у којој Драган меље брашно има необичан вид трговине. Муштерије које добијају услуге из Ђедине воденице, имају касу без кључа и катанца и све могу обавити сами, без присуства воденичара. Данас када је све под камерама, видео надзорима, он је свој посао дао људима на изволте. Последица такве сарадње је књига утисака, где су муштерије уписивале своја запажања. Та књига се пунила из дана у дан, из године у годину, да би 2014. године захваљујући његовим пријатељима и спонзорима била одштамапана под називом „Живот и поверење само се једном губе“.

После пет година одштампана је друга књига утисака “Поштење и поверење живе у воденици” аутора воденичара Драгана Живановића, која је још богатија од прве и занимљивија.

Књига се састоји од 6 делова. У првом делу књиге под насловом „Уместо предговора“ воденичар описује историју Ђедине воденице, како је постао воденичар и даје укратко своју биографију, други део посвећен је награди града Ваљева, а трећи власнику воденице, Ђеди, као знак захвалности што је Драгана увео у посао. Четврти део посвећен је пред стављању прве Драганове књиге „Живот и поверење само се једном губе“ и Другом сабору воденичара. Пети је Друга књига утисака, које су посетиоци у воденици забележили приликом посете, док је шести део посвећен Приповедању воденичара Драгана Живановића из кога се закључује да је Драган не само врстан воденичар већ и добар беседник и познавалац историјских, културних и других догађаја у нашем крају.

Књига је до сада представљена у Лајковцу, Љубовији, Мионици, Љигу, Коцељеви…

Да би овe књигe угледалe светлост дана и изгледала луксузно, поред Драгана воденичара, главног актера ове књиге, помогао је и један мањи тим, кога сачињавају Драганови пријатељи и сарадници, који су му указали велику подршку. Они су били и беседници на програму представљања.

Прва, међу њима, која се обратила публици је доктор економије Љубица Лаушевић; потом је говорио члан уређивачког одбора ове и претходне књиге прота Гроздан Гајић, који служи у Храму у Оглађеновцу, затим нам је говорио још један велики пријатељ из Љубовије, Хаџи Сретен Цветојевић Цвеле. У име директора ОШ „Живојин Мишић“ поздравиле су нас ученици Тања Ђурђевић и Лука Савић. Програм је употпунила Наташа Тодорић, власница чаробног гласа која побрала доста аплауза, певајући наше старе заборављене песме.

На крају програма и уследила је пројекција филма Љубише Милутиновића под називом „Драган из Ђедине воденице“.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja